Cheerleading on 1980 -luvulla Suomeen rantautunut urheilulaji. Lajista on tullut viime aikoina erittäin suosittu, ja toimintaa löytyykin jo useasta Svolilaisesta seurasta. Cheerleading on joukkuelaji, josta löytyy kaksi erilaista muotoa; Cheer ja Cheertanssi.

Cheer ohjelmien tavoitteena on ohjata ja kontrolloida yleisöä, ja saada se kannustamaan omaa joukkuetta. Tähän pyritään selkeiden käsiliikkeiden, voimistelun ja akrobatian avulla. Cheerjoukkueiden ohjelmissa yhdistyvät erilaiset akrobaattiset rakennelmat (stuntit, pyramidit ja heitot), kannustushuudot, permantoakrobatia ja tanssi. Cheer-joukkueilla on apuna erilaista rekvisiittaa, kuten lippuja ja kylttejä.

Cheertanssissa keskitytään nimensä mukaisesti tanssiin. Ohjelmissa ei tehdä voimisteluliikkeitä tai pyramideja. Cheertanssijoukkueiden ohjelmat ovat energisiä ja vauhdikkaita. Tanssi on eri tyylisuuntia yhdistävää, ja tärkeässä osassa ovat tanssitekniikka, isot hypyt, piruetit ja notkeuselementit. Tanssijoukkueiden rekvisiittana ovat huiskat eli pom pomit.

Esiintymisen paikkoja Svolissa

Cheerleadingiä harrastavien joukkueiden on mahdollista tulla esiintymään Svoli Show -näytöksiin tai Svoli Show -tanssikilpailuihin. Kilpailualustana on aina parketti tai tanssimatto. Kanveesimattoja saattaa löytyä joiltakin tapahtumajärjestäjiltä.

Koulutukset

Cheer -valmentajille suositellaan akrobatiavoimistelun lajitaitokoulutuksia, joissa opitaan heittojen ja nostojen oikea suoritustekniikka ja avustaminen. Myös TeamGymin lajikoulutukset voivat olla hyödyllisiä, sillä niissä opetellaan mm. volttiradalle ominaisten puolivolttien ja volttien avustamista sekä suoritustekniikkaa